Vyjádření vodoprávního úřadu

Postup vyřízení věci:

Každý, kdo hodlá umístit, provést, změnit nebo odstranit stavbu nebo zařízení a nebo provádět jiné činnosti, pokud takový záměr může ovlivnit vodní poměry, energetický potenciál, jakost nebo množství povrchových nebo podzemních vod, má právo, aby po dostatečném doložení záměru obdržel vyjádření vodoprávního úřadu, zda je tento záměr z hlediska zájmů chráněných podle tohoto zákona možný, popřípadě za jakých podmínek.

Vodoprávní úřad si může jako podklad pro své vyjádření vyžádat stanoviska dalších subjektů. Ve většině případů se jedná o stanovisko provozovatele veřejného vodovodu a veřejné kanalizace, především z důvodu vlivu na vodárenská a kanalizační zařízení, popřípadě k možnosti napojení na ně. Dále je vyžadováno stanovisko správce vodního toku, který může být požadovanou činností dotčen, popřípadě správce povodí, který vypracovává stanoviska z hlediska směrného vodohospodářského plánu.

Vodoprávní oddělení odboru životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy vydává své vyjádření formou dopisu, který včetně příloh zašle poštou žadateli.

Pozn.: Vyjádření vodoprávního úřadu se vydává především pro potřeby územního řízení. V případě jeho sloučení s řízením stavebním je v zájmu zkrácení vyřizování věci vhodné požádat rovnou o souhlas vodoprávního úřadu dle § 17 zákona č 254/2001 Sb. (vodní zákon), pokud věc tomuto souhlasu podléhá.

 

Formuláře, náležitosti, doklady: 

písemná žádost s uvedením předmětu žádosti, adresy žadatele a telefonního spojení

dokumentace stavby pro územní řízení

stanovisko správce povodí

dosud vydaná povolení, souhlasy a vyjádření pokud se záměr týká změn staveb, změn jejich užívání nebo jejich odstranění

doklady nezbytné pro posouzení věci – např. stanovisko správce (vlastníka) veřejného vodovodu a veřejné kanalizace, stanovisko správce vodního toku, kterého se může záměr dotknout (hl.m. Praha – odbor městské zeleně Magistrátu hlavního města Prahy, Povodí Vltavy s.p., Povodí Labe s.p., Zemědělská vodohospodářská správa)

 

Lhůty k vyřízení:

Lhůta k vyřízení není zákonem stanovena.

 

Forma vyřízení na Magistrátu hlavního města Prahy:

Žádost s uvedenou zpáteční adresou, popřípadě telefonem, doplněná uvedenými doklady a označená názvem odboru životního prostředí a vodoprávního oddělení se zasílá poštou nebo předá v hlavní podatelně magistrátu nebo v podatelně Řásnovka.

adresa: Magistrát hlavního města Prahy, Mariánské nám. 2, 110 01 Praha 1
úřední hodiny podatelny: pondělí až čtvrtek 7,45 - 18,00 hod., pátek 7,45 - 16,00 hod.

 

Záležitost vyřizuje:

Odbor životního prostředí, vodoprávní oddělení

adresa: Řásnovka 8, 110 15 Praha 1 (4. patro)
telefon: 236 004 428
návštěvní dny: pondělí 12:00 – 17:00 hod., středa  8:00 – 12:00 a 13:00 – 18:00 hod.