PRAŽSKÉ FOLKLORNÍ DNY

pozvánka

V termínu 24.-25.7.2009 se uskuteční  3. ročník mezinárodního festivalu “PRAŽSKÉ FOLKLORNÍ DNY“.

Jedná se o setkání našich a zahraničních hudebních a tanečních skupin, kterého se zúčastní 36 souborů ze 17 evropských zemí a jedna skupina z Jižní Ameriky. Celkem v Praze vystoupí téměř 1000 zpěváků, tanečníků a hudebníků. Pražské folklorní dny tak bezesporu výrazně oživí pražskou kulturní nabídku v období letních prázdnin.

Veřejnost i zahraniční návštěvníci budou mít neopakovatelnou příležitost obdivovat krásné lidové kroje, budou mít možnost si zajódlovat se švýcarskými a tyrolskými hudebníky, zaposlouchat se do estonských, ruských či kyperských lidových písní. Lužicko-srbský soubor Lužyca z Chotěbuzi v Praze představí kulturu Horní a Dolní Lužice. Švýcarské skupiny přivezou zajímavé hudební nástroje: velké kravské zvony nazývané toupins, a alpský roh neboli Alphorn, který vydává táhlé a hluboko vibrující tóny, jejichž zvuk se nese kilometry daleko údolími mezi alpskými masivy. Chorvatský soubor z Petraneku zahraje na smyčcový nástroj tambura. Rozeznáváme několik druhů: Bisernica je tamburica se zvukem sopránu (tenoru), brač se zvukem altu, bugarija barytonu a bajs je tamburica se zvukem bassu. Zajímavostí je, že děti si nástroje vyrábějí samy.

Nejdůležitější úlohu bude ale hrát tanec. Tance budou velmi rozmanité. Angličtí účastníci divákům zatančí tzv. Morris Dancing - soubor tanců, při kterých vystupující využívají nejrůznějších předmětů jako jsou krátké zdobené hůlky, kapesníky, věnce či třásadla. Z Rakouska pochází tradiční tanec Schuhplattler. Jedná se o skočný tanec pantomimického rázu, provázený potleskem dlaní o chodidla a stehna, výskoky a podupy. Rekordní je rovněž účast ze Španělska. Katalánské soubory zvané Esbart předvedou tance typické nejen pro Katalánsko, ale také pro Baleárské ostrovy a oblast Valencie, mezi něž patří např. Jota, Copeo nebo Bolero. Pro každý z těchto tanců je typický jiný kroj (přímořské oblasti nebo hory ve vnitrozemí), a každý tanec má svůj obsah, který se váže k nějaké činnosti nebo události. Temperamentní soubor Agrupacion Folklorica Reino de Castilla nás seznámí s hudbou a tancem z Kastilska. V lidových tancích oslavují vítězného toreadora při byčích zápasech. Tanečník vyjadřuje toreadora v aréně, partnerka představuje tři prvky: toreadorův šátek, býka a také toreadorovu přítelkyni.

Zajímavé bude rovněž porovnat lidové zvyky a kroje středoevropských a jihoevropských skupin, které do Prahy zavítají z Polska, Francie, Maďarska, Řecka, Itálie a Chorvatska. Např. soubor L´Oulivarello z Marseille vystupuje v kostýmech, kterou jsou původní, nebo přesné a věrné kopie oblečení, které nosili v Marseille v první polovině 19. století měšťané, řemeslníci, námořníci a rolníci. Český dětský soubor Vonička prezentuje folklór z oblasti Valašska a Slovenska. Zástupce bude mít také Jižní Amerika. Skupina Aires de mi Tierra nám předvede bohaté kroje a tance Mexika, Kolumbie a Bolívie.

Vyvrcholením festivalu bude sobotní průvod všech souborů Starým Městem - první skupina vyrazí v 15 h ze Staroměstského náměstí. Trasa průvodu vede přes ulice Celetná, Ovocný trh, Havířská, Na Příkopě, Na Můstku, Rytířská (po chodníku), Železná a zpět na Staroměstské náměstí.

Kompletní program vystoupení naleznete zde:  http://www.praguefestival.cz/folkloreprogramcz.htm

 

 

16. července 2009
16. července 2009