Pražský komorní balet: Metafory tance - premiéra ve Stavovském divadle

Premiéra Pražského komorního baletu představí 18. října 2015 ve Stavovském divadle tři díla současných choreografů - Alexandry Dziurosz, Hany Litterové, Žiga Jereba a Anny Štěrbové, které spojuje nejen slovanský původ, ale především snaha o divácky srozumitelné dílo, kde hlavní roli hraje tanec. Tanec, který může mít rozličný pohybový slovník, nicméně je nositelem myšlenky díla a vzniká v souladu s hudebním doprovodem.

Tématem složeného večera je lidské chování s jeho světlými i temnými stránkami. Co vše ovlivňuje naše jednání? Konvence, společenské normy, emoce, vášně, smysly… K čemu může vést násilné potlačování osobnosti či naopak naprosto nekontrolované jednání?

Premiéra tanečního večera se odehraje 40 let po vzniku Pražského komorního baletu a věříme, že přinese divákům uspokojení a přiblíží se myšlenkám a cílům tohoto souboru v minulosti. (www.narodni-divadlo.cz)


COME SEE COMME ÇA

Hudební koláž: Heinrich Ignaz Franz von Biber, Renè Aubry, Murcof, Balanescu Quartet, Goran Bregović
Režie: Aleksandra Dziurosz
Dramaturgická spolupráce: Bartosz M. Martyna
Choreografie: Aleksandra Dziurosz & tanečníci
Hudební aranžmá: Andrzej Kopeć
Scéna a kostýmy: Pavel Knolle
Světelný design: Jakub Sloup
Česká premiéra: 18. 10. 2015 Stavovské divadlo v Praze
Tančí: 6 tanečníků
Délka: 30 minut


Come see Comme ça je o rozkrývání charakteru několika lidí, jejichž osud je dovedl na jedno místo. Dílo je inspirováno barokním konceptem paradoxu a kontrastu. Choreografie představuje příběh o lidských potřebách, jež mají šanci objevit se pouze za určitých specifických okolností. Jednou z těchto situací je i společenský večírek. V takové chvíli se potřeby, často skryté před okolním světem, dostávají do popředí běžných instinktů a obvyklého chování a je tak možné vidět obě strany osobnosti – přátelskou a milou, stejně jako hanebnou a nenávistnou. Kolik pravdy je v jejich chování? Come see. Podívejte se. Uvidíte, že nejsou šťastni. Cítí se „jakž takž“, Comme ci comme ça.

 

NĚMÝ VÝKŘIK

Hudba: Antonín Dvořák (Vodník op. 107)
Choreografie: Hana Litterová
Scéna a kostýmy: Pavel Knolle
Světelný design: Jakub Sloup
Česká premiéra : 18. 10. 2015 Stavovské divadlo v Praze
Tančí: 3 tanečníci
Délka: 20 minut

Inspirací k vytvoření komorního dramatu pro tři tanečníky byla Symfonická báseň Antonína Dvořáka „Vodník“. Příběh, jehož dějová linka se odehrává v současnosti, vypovídá o mezilidských vztazích a událostech, které se mohou odehrávat kolem nás, často za zavřenými dveřmi.
Geniální Dvořákova hudba svou dramatičností umocňuje a podtrhuje konflikt lásky, vášně a sobectví, který vede až k tragickému konci.

 

THIS IS NOT A KISS!

Hudební koláž: Sarah Neufeld, William Ryan Fritch, Simon Spitzer
Choreografie: Žiga Jereb & Anna Štěrbová
Scéna a kostýmy: Pavel Knolle
Světelný design: Jakub Sloup
Česká premiéra: 18. 10. 2015 Stavovské divadlo v Praze
Tančí: 8 tanečníků
Délka: 28 minut

Polibek, pusa, hubička – český jazyk má mnoho variant anglického slova „Kiss“ a mnoho významů. Políbeni můžeme být člověkem, formálně, mateřsky, něžně, vášnivě, ale i abstraktně myšlenkou, nápadem, múzou i smrtí. Bez polibků je život chudý, šedivý, smutný. Tolik toužíme po polibcích a nedáme-li to najevo, případní dárci polibků jsou zaskočeni. Bráníme se polibkům, protože mohou být příliš osobní, intimní a zasahovat tam, kam už nechceme nikoho pustit. Polibek je něco, co zanechá navždy stopy v našich životech a může změnit skutečnost. Choreografie je pohledem na to, co přijde nebo může přijít s polibkem, a co se stane.

 

Více na webových stránkách prazskykomornibalet.cz.

 

 

15. října 2015
15. října 2015